Huis Terborgh, of Kasteel Schinnen, of net andersom, Kasteel Terborgh en Huis Schinnen, bestaande uit vier vleugels van baksteen om een binnenplein en omgeven door een gracht. Aan de binnenplaats een uitgebouwd kapelletje. Op een aansluitend omgracht terrein bevindt zich de middeleeuwse burchtheuvel (motte).
Rijksmonument, no. 33357
- 1285 begint de geschiedenis van Terborgh, met een eerste vermelding in 1285 van een woontoren en waarschijnlijk al een voorhof, de voorganger van het huidige huis met boerderij. In die tijd was Terborgh in bezit van Hendrik van Wylre, heer van Schinnen. Het kasteel is dan een leengoed van de prins-bisschop van Luik
- 1294 zijn zowel Terborgh als de heerlijkheid Schinnen in bezit van Floris Berthout van Berlaer.
- 1380 verpandt Mechteld van Gelre (Huis en heerlijkheid) Schinnen voor 400 oude schilden aan Lambert van Ghoor, zoon van Daniël II van Ghoor.
- ~1381 erven Sophie Berthout en haar man Reinoud II van Gelre Terborgh en de heerlijkheid Schinnen.
- 1403 Terbrgh komt in bezit van de familie Schellart van Obbendorf die tot 1795 eigenaar blijven van het kasteel Terborgh en de heerlijkheid Schinnen.
- 1625 Onder Walraaf Schellart van Obbendorf werd de voorburcht van Terborgh verbouwd tot herenhuis.
- 1625 in het kader van de verbouwing werd een kapel gebouwd die door de bisschop van Roermond werd ingewijd.
- 1758 richtte Maria Ernestina Schellart van Obbendorf het monumentale hardstenen kruisbeeld op aan de ingang van het Terborgh met de inscripties: ‘SALVO FACLAS DOMINE SCHINENSES’ (Heer, bescherm de inwoners van Schinnen).
- 1767 de laatste familietelg was graaf Adam Alexander Schellart van Obbendorf, heer van Schinnen, Geijsteren en Oostrum, die in op Terborgh kwam wonen. Hij wasgetrouwd met een dochter van de heer van Hoensbroek.
- 1770 vertrok Adam Alexander Schellart van Obbendorf uit Schinnen en ging in Düsseldorf wonen.
- 1804 erft Maria, rijksgravin von und zu Hoensbroeck de goederen te Schinnen en Geysteren. Zij huwde baron Caspar Carel de Weichs de Wenne en zij vestigden zich in Geysteren. Kasteel Terborgh kwam leeg te staan.
- 1844 hun zoon, baron Clemens de Weichs de Wenne, die dat jaar trouwde met barones Emma Maria Francisca De Loë d’Imstenraedt, ging aanvankelijk op Terborgh wonen.
- 1850 woonde ook hij in Geysteren, waarna opnieuw leegstand ontstond
- 1853 werden kasteel Terborgh en de Borgermolen toebedeeld aan barones Theresia de Weichs de Wenne, gehuwd met baron Clemens De Loë. Zij woonden in Troisdorff in Oostenrijk.
- 1872 vestigde hun zoon Clemens De Loë jr. kamerheer van de keizer van Oostenrijk en gehuwd met gravin Eugenia von Golstein de Breihl, zich op Terborgh.
- 1880 na het overlijden van de gravin keerde De Loë terug naar Oostenrijk. Terborgh raakte snel in verval en bleef tot 1918 alweer onbewoond, terwijl de kasteelboerderij verpacht bleef aan leden van de familie Pijls.
- 1918 koopt George August Kesting, directeur van de Handelsvereiniging Reiss & Co. te Amsterdam, de helft van Terborgh. Het andere deel komt in bezit van Geert van Kooten Kok uit ’s-Gravenhage.
- In 1938 verkopen beide eigenaren, zonder er zelf te hebben gewoond, hun aandeel in Terborgh aan de Amsterdamse civiel ingenieur Gerardus Smits,oud-directeur van de Deli Spoorweg Maatschappij in Nederlands-Indië. Tussen 1939 en 1943 restaureert Smits het in verval geraakte kasteel en de Borgermolen.
- 1968 de Gemeente Schinnen koopt Terborgh en gebruikt het kasteel voor officiële ontvangsten en huwelijksvoltrekkingen.
- 1989 verkoopt de Gemeente Schinnen Terborgh en de Borgermolen vervolgens aan antiekhandelaar Stassen, die in een deel van de economiegebouwen de bestaande Gasterij onderbrengt en verder, naast de eigen woonruimte en onder meer een onderkomen voor een kunstenaarsechtpaar en enkele vakantieappartementen realiseert.
- 2021 Kasteel Terborgh wordt gekocht door Stichting Het Eeuwige Leven (Rieuwert van Bodegraven, Wynne Minkes en Lia de Jongh), om de toekomst van het kasteel te secureren.
Bron:
bouwhistorische opname huis terborgh | schinnen, Coen Eggen
Bijdrage tot de geschiedenis van de voormalige heerlijkheid Schinnen, H. Pijls
https://genwiki.nl
https://www.pr-fotoshoot.nl/terborgh/